Sommerstatus fra køkkenhaven i 2015

Vi startede sæsonen med at grave halvdelen af køkkenhaven op, og vi fik flyttet blåbær- og jordbærbuske, asparges- og vinplanterne, forskellige buske som syren og benved samt hele krydderurtebedet. Så køkkenhavesæsonen startede lidt kaotisk for os i år.
 
 
Men så fik vi lagt vores favoritkartoffel, Ditta, og det blev startskuddet til en god og indtil videre indbringende køkkenhavesæson. Vi har i år endnu ikke set skyggen af skimmel, og vi høster store lækre faste smagfulde kartofler.
 
Ærterne er store og lækre nu, så det nyder vi i stor stil. Mit forsøg med at plante almindelige løg fra sidste år slog fejl. Til gengæld står de med de flotteste kuglerunde blomsterstande og ser så fine ud i køkkenhaven.
 
Mine hvidløg vil desværre ikke blive særligt store, så jeg må i tænkeboks. Og det samme gælder for porrerne.
 
 
Jeg flyttede også mine vinplanter og satte dem i to rækker, hvor de alle trives. I bunden af vinrækkerne ses mine hjemmelavede stativer til de forskellige brombær-, taybær-, bojsenbær- og sorte hindbærbuske.
 
Solbærplanterne er fyldt med store smagfulde solbær, og med de fire forskellige sorter jeg har, kan sæsonen strækkes. I øvrigt er mine stiklinger fine og har også bær. Nu tæller samlingen fire sorter fordelt på 12 planter.
 
Hindbærrene giver godt allerede nu, og det gælder både de vilde og sorten Glen ample. De øvrige sorter er efterårshindbær, så de lader vente på sig. Vi har fået smagt på jordbærrene, som først var sure, men nu er de rigtig lækre. Og det har dræbersneglene også fundet ud af.
 
 

Sådan står det til i krydderurtehaven

Det vigtigste at berette fra denne sommerstatus er forandringer i krydderurtebed. Det blev påbegyndt sidste år som et forsøg med at skabe et firkantet bed. Det var en succes, men bedet var dødsdømt på forhånd, idet vi jo vidste, at haven skulle graves igennem med en maskine. Efter gravningen her i foråret, blev planterne derfor flyttet.
 
Vi fik lavet små stier, så urterne kan plukkes derfra. Planterne har givet enorme mængder af smagfulde indtryk fra timian, merian, anisop, salvie, purløg og meget mere.
 

Se galleriet nedenfor med et udpluk af billeder fra køkkenhaven i 2016.