Sommerstatus fra køkkenhaven i 2013

Der er både nogle afgrøder, det går godt med, og andre, det går mindre godt med. Det er blevet tid til at kigge på, hvilke afgrøder der enten skal plantes flere af eller måske har brug for bedre vækstbetingelser til næste år. 
 
 

Hvad går godt?

Det meste ser ud til at gro, som det skal. Løgene vokser og trives i den gode og let fugtige sandmuld. Det samme gør hvidkål, rødkål, blomkål og rosenkål. Ærterne har fået de første blomster. Og så er de første røde jordbær endelig dukket frem.
 
Mine hindbær er også godt på vej, og kartoflerne stortrives. De kartofler, som står der, hvor jeg i vinteren lagde allermest hestemøg, gror bedst. Jordskokkerne vokser som gale og vil snart skygge for de salatplanter, jeg har sat. Og mine artiskokker ser også ud til at trives. 
 
Havrerod og pastinak trives mellem mine vinrækker, og mellem vinplanterne har jeg også sat rester af kål og en del artiskokker. Mine blad- og knoldsellerier gror også, som de skal.
 
 

Hvad går mindre godt?

De hvidløg, jeg satte sidste efterår, er ikke vokset særlig meget og er ved at visne helt ned. Det er ærlig talt lidt ærgerligt. Derimod er de hvidløg, jeg satte i det tidlige forår, fine og store. Desværre er porrerne slet ikke så store, som de burde være.
 
Derudover har vi stadig problemer med, at rådyrene raserer køkkenhaven. De har lavet en del ravage, for når bukkens horn klør, bruger den mine bønnestativer, og deraf bønner, blåbærbuske og de smukke røde hyldebær som kløtræer. I øvrigt elsker rådyrene jordbær, så jeg har været nødt til at lægge net hen over dem, og det er slet ikke kønt.
 
Mus, duer og snegle hører til de andre skadevoldere, som vi har i vores køkkenhave i år. Duerne hakker i det meste, men jeg har derimod fået godt styr på sneglene, selvom de af og til kan ses på urterne. Jeg forsøger at holde det meste af jorden fri, og det ser ud til at dæmpe deres køkkenhavetrang.
 
 
Mine broccoli har i den grad skuffet, for de er stadig kun nogle små vækster. Spinaten er allerede gået i stok, hvilket nok skyldes det varme vejr, vi har haft. Dem må jeg så lidt flere af i slutningen af sommeren. Brombærplanterne har det heller ikke så godt, på trods af at de står fugtigt og i fuld sol.
 
Alt i alt tegner det trods alt til at blive en god første sæson i køkkenhaven.
 

Se galleriet nedenfor for billeder af køkkenhaven.