Sensommerstatus fra køkkenhaven i 2013

Vi har i år haft held med nogle projekter, mens andre er mere mislykkede. Derfor er der nogle afgrøder, vi helt har opgivet at dyrke i køkkenhaven, fordi vi ikke synes, at det er det værd. 

Læs også: Sommerstatus fra køkkenhaven i 2015

Hvad går godt?

Kartoffelplanterne giver mange store og lækre kartofler, som vi æder løs af. I foråret lagde vi 200 stk., og der er stadig rigtig mange tilbage i jorden. Dem tager jeg snart op af jorden og lagrer vinteren over, så vi kan nyde kartoflerne mange dage frem.

Ærterne fik vi også utrolig glæde af, og selvom anden såning ikke har givet så meget, har det været en stor succes. Vi har besluttet os for, at vi også skal have et par squashplanter til næste år. De har givet så meget, at vi har sat nogle afgrøder ud, som folk har kunnet hente.

Gulerødderne troede vi egentlig ikke på, men de har givet virkelig godt. Så det kaster vi os selvfølgelig ud i igen til næste år. Det samme med vores knold-, bleg- og bladsellerier samt pralbønner. Vi planlægger allerede nu at købe flere forskellige sorter af bønner, da det virkelig har været lækkert at kunne plukke friske, sprøde bønner i køkkenhaven.

Læs også: 5 afgrøder, der altid er en succes i haven

Vi har desværre haft alt for få almindelige løg, og de blev ikke så store, men de smagte godt. Til næste år vil jeg give dem mere gødning og minimum plante fire rækker. Skalotteløgene var også en succes, da vi kunne høste rigtig mange, så dem skal vi have mindst to rækker af til næste år. Det samme gælder hvidløg, som vi havde alt for lidt af i år.

I år havde vi meget held med at sætte porrerne i rigelige mængder af hestemøg, så det vil vi fortsætte med. Vinterporrerne supplerer vi med sommerporrer til næste år. Pastinakkerne stortrives, og vi har allerede smagt på de første.

Vores salater af forskellige sorter gav enorme mængder, men vi har måttet erfare, at vi skal være bedre til at spise dem. For det er så herligt, når køkkenhaven lykkes, men vi blev også klogere på, hvad vores familie kan lide og ikke mindst nå at fortære.

Hvad går mindre godt?

Generelt har vi ikke haft megen held med vores forskellige kålarter. Blomkålshovederne var enorme, men de var desværre fyldt med dræbersnegle og larver, så vi skal aldrig mere have blomkål. Vi har også opgivet at dyrke broccoli og palmekål igen, for de blev også invaderet af larver.

Vores rosenkål ser derimod ud til at overleve larverne, og sneglene ser også ud til at holde sig helt fra dem. Men om rosenkålene ender med at blive til noget, må tiden vise. Vores hvid-, rød- og grønkål har samme enorme angreb af larver, og sneglene synes også godt om dem.

Spinaten gik med det samme i stok, så den fik vi overhovedet ikke noget ud af. Artiskokkerne groede aldrig, som de skulle. De kan nok ikke tåle frost, men jeg gider ikke grave dem op for vinteren, så de bliver stående i bedet vinteren over.

Sådan ser det ud med bærhaven

Bærhaven er fyldt med blåbær, hindbær, solbær, jostabær, ribs, jordbær, brombær, stikkelsbær og minikiwi. Alle planterne er nyplantede, og derfor har vi ikke kunnet høste så meget.

Læs også: Beskær dine buske, og gød dine bær

Jordbærrene blev ædt af snegle og mærkelige fluelignende biller. Derfor skal halmen væk til næste år, og stiklingerne skal sættes i nye bede i en ukrudtsdug. Vi har ikke haft held med hverken jostabærrene, de hvide ribs og blåbærrene, som ikke har givet ét eneste bær i år. En del af skylden ligger i, at flere af buskene enten er nyplantede eller blevet flyttet.

Hindbærrene, Autumn Bliss, er i fuld gang, og de smager dejligt. Solbærrene har givet en pæn mængde bær, men der desværre kun nok til en lille portion syltetøj. Brombærrene har ikke leveret særlig mange bær, men jeg håber på, at planterne bare lige skal i gang.

Vores stikkelsbær har givet enorme mængder af røde fuldmodne bær, som jeg fik lavet stikkelsbærvin af. Vi plukkede hele 4 kg. Minikiwien står stadig i sin potte, men skal snart plantes ud. Generelt er jeg fortrøstningsfuld i forhold til bærhaven, for den skal nok komme sig.

Sådan ser det ud med humlehaven

Humlehaven skulle oprindeligt have været samlet, men de planer måtte vige for manglende tid og planlægning. Derfor blev alle seks humlesorter plantet rundt om i blomsterhaven og køkkenhaven. Op ad æbletræer og op ad hegn.

Læs også: Permahave: Dyrk planter, som gør nytte

Phoenix er den, der lige nu trives bedst, men den har også et år mere på bagen end de andre. Der er for tiden massevis af humleknopper. Også Saazer har fået et væld af smukke humleknopper.

Både Hallertauer Aroma, Halletauer Mittelfrüh og Magnum blomstrer for tiden med de skønneste blomster i et overdådigt antal. Hvorimod Taurus er den eneste, der endnu ikke blomstrer. Men sæsonen for humle er i fuld gang, og det bliver spændende at følge.

Sådan ser det ud med frugthaven

Frugttræerne er plantet mange forskellige steder i vores have, og det er udelukkende meget gamle æbletræer, vi har. Men det skulle der gøres noget ved, så vi podede en masse træer i foråret, og det er gået som forventet. 30 æble- og pæretræer er klar til at blive plantet ud, når haveplanen er færdig.

Vores Filippa- og sommeræbler har massevis af smagsrige æbler. Derudover ser vores nypodede æble- og pæretræer sunde ud, og vores Grøn Reine Claude-blommetræer skal nok blive til noget, men indtil videre står de stadig i potte.

Sådan ser det ud med vingården i Hjortespring

En del af vores vinplanter kommer fra den gamle vingård i Småland, nogle fra den gamle blomsterhave, nogle fra vinavlerforeningen, og endelig kan jeg jo ikke helt lade være med at lave nye planter. Så der er efterhånden en del. Nedenfor ser du de vinplanter, vi for tiden har i haven.

  • 10 stk. Acolon
  • 2 stk. Fipicia
  • 4 stk. Regent
  • 4 stk. Pinotin
  • 1 stk. Phönix
  • 3 stk. Cabernet Cortis
  • 4 stk. Rondo
  • 2 stk. Leon Milliot
  • 1 stk. Schuyler
  • 1 stk. Siege Rebe
  • 6 stk. Bianca
  • 8 stk. Orion
  • 8 stk. Cabernet Cantor
  • 4 stk. Pinot Noir

Jeg har altså 58 vinplanter i alt, og det vil min hustru sikkert mene er alt for mange, men det er jo vigtigt at have nok til at kunne lave vin af det.

Se galleriet nedenfor for billeder af køkkenhaven.

Læs også: 4 overraskende fordele ved at strikke