Dahlia

I en eksplosion af farver blomstrer den 15.000 sorter store dahliafamilie hvert år på samme tid, nemlig sidst på sommeren, og er til stor nydelse for alle de modige og hårdtarbejdende haveejere, der besidder en dahlia. Helt indtil den første nattefrost viser sit kolde ansigt blomstrer dahliaer gavmildt og kan blive flere meter høje. De store skønne hoveder skinner om kap med solen og minder os om, at vi skal leve i nuet og glemme, at efteråret snart banker på. Er du modig nok til at sætte en kæmpe vase med dahliaer ind i din stue en aften, hvor du venter besøg, løber de med al opmærksomheden. Vær sikker på det! Som Camilla Plum siger: - De er strålende og stolte, som chili og parfume, krudt og kanel.

Lidt dahliahistorie
Dahliaer er en broget flok, hvis blomster både kan være strittende og som bolde. Nogle dahliaer ligner en afart af anemonen, andre en åkande. I de nordiske lande kaldes de georginer efter den russiske professor og opdagelsesrejsende Georgi. Dahlia er det botaniske navn, som stammer fra en elev af den verdensberømte botaniker Linné, som hed Andreas Dahl. Han skulle efter sigende mest have anset dahliaen for en grøntsag - knolde, der kunne bruges som en slags kartoffel. I tidligere tider i Mellemamerika og Mexico, hvor dahlia stadig vokser vildt, har blomsten været anvendt som kvægfoder, medicin mod blæresygdomme og stilkene som vandrør. I 1856 dannedes det første dahliaselskab i England, og ca. 50 år senere ankom den til Danmark. I 1969 kom den første liste af klassificerede dahliasorter, der talte ikke mindre end 15.000.

Sådan dyrker du dahlia med succes
At dyrke dahlia er ganske let. Du kan vælge at forkultivere eller blot plante knoldene direkte ud i haven i maj. Forkultiveringen kan begynde indendørs i marts-april og har den fordel, at du får blomstrende dahliaer en del tidligere end ved direkte plantning. Læg knoldene i kasser eller enkeltvis i potter med fugtig pottemuld. Dæk dem, så den lille stump blomsterstængel, der sidder i toppen, kun lige stikker op over jorden. Vand til, og stil dem lyst. Forspirer du dine dahliaer i drivhus, skal du vente med at lægge knoldene til starten af april og sørge for at beskytte dem mod frost. Pas på ikke at vande for meget! Vand kun, når du kan se, at jordoverfladen er tørret ud. Når nattefrosten er helt væk i maj, plantes de ud i haven i en veldrænet jord. Dahliaer kvitterer med flest blomster, hvis de står i fuld sol, men kan også sagtens trives i halvskygge. Afstanden mellem de enkelte planter afhænger af sorterne, men det står som regel angivet på pakken, når du køber knoldene.

Rigelig vand og gødning
Dahliaer skal have meget vand, og derfor er det vigtigt ikke at plante dem i nærheden af store planter, buske og træer, der optager al vandet i jorden. Sørg for vand hele sommeren. Hvis der ikke kommer regn, skal du vande dybt og grundigt en gang om ugen - ikke vande lidt hver dag. Hvis du vil have store planter, skal der gødning til. Brug helst kompost eller organisk gødning, så planterne gødes stabilt og lidt hele tiden. Kompost sørger desuden for at holde jorden fugtig. Når planterne vokser op, er det en god idé at nippe topskuddene af, så planterne på langt sigt bliver brede og tætte i stedet for høje og tynde. Nip også de visne blomster af, så der er mere plads og energi til de nye knopper. De høje sorter kan have brug for opbinding for ikke at vælte.

Grav knoldene op, og gem dem
Når den allerførste nattefrost har fået planterne til at visne, skal knoldene graves op og bringes i hi for vinteren, hvis du gerne vil gemme dem til næste år. Rens knoldene for det meste jord. Sidder jorden fast, skal du spule det af med en vandslange, så overfladen på knoldene ikke beskadiges. Læg dem et tørt og frostfrit sted, indtil de er helt tørre. Læg dem herefter i kasser foret med avispapir, sand, savsmuld eller spagnum, og sørg for, at de står tørt, køligt og mørkt ved 5-6° vinteren over. Et kælderrum eller en garage er fint til formålet, så længe temperaturen ikke kommer under 0° eller over den anbefalede temperatur. Om vinteren skal du se til knoldene indimellem og undersøge dem for svamp, der kan smitte. Kasser de syge knolde. Når vinteren er slut, er det så småt tid til at starte forfra med forkultivering og plantning.

Dæk op med dahlia

Dahlia - buket med dahlia Nem buket
Sød lille dahliabuket i blandede farver er her sat i en smuk gammel tekande med et par enkelte lilla skabiosa. Vi har bl.a. brugt følgende dahliaer: 'La Recoleta' (bordeaux), 'Sugar daddy' (lys rust), 'Purplicious' (violet) og ´Symphoni' (orange).

 

Dahliakugle som borddekoration
Det skal du bruge:
1 stykke oasis, lagt i blød, så det er vådt • Ca. 12 dahliaer, vi har brugt 'Eveline'
Sådan gør du: Skær et vådt stykke oasis til en rund kugle på ca. 8-10 cm i diameter. Skær hovederne af dahliaerne, så stilkene har en længde på ca. 4 cm. Fordel blomsterne på hele oasiskuglen undtagen bunden ved at stikke dem ned i kuglen hoved ved hoved. Lad knopperne stikke lidt op over de hinanden, så kuglen ser levende og spirende ud. Læg kuglen på et fad, og vand den hver dag ved at skille blomsterne forsigtigt ad med fingrene og hælde lidt vand på oasisen. Sæt den køligt om natten - så holder den længere.
Dahlia - dekoration med dahlia