Kom med indenfor i drivhuset i 2010

Januar

Så er året skudt i gang og dermed også drivhussæsonen, selvom det måske ikke er så eftertragtet at opholde sig derude i kulden. Og hvad kan man egentlig lave i drivhuset lige nu? Ingenting – ingenting overhovedet! Men man kan altid kigge på de smukke iskrystaller, som af og til kommer til syne på drivhusets vinduer.

I stedet for at opholde sig i drivhuset er det blevet tid til at gennemlæse de kataloger, der er kommet med posten, og det er blevet tid til at surfe rundt på nettet. For det er nu frøene skal bestilles. Det er med at bestille en masse frø til drivhuset, som senere skal plantes ud i blomsterhaven. Jo, 2010 tegner også til at blive en blomsterrig sæson.

Læs også: Gør dit drivhus klar til sæsonen

Februar

Der er fortsat sne i mængder, som ikke er set mage til længe. Men nu er det blevet tid til at sortere de indkøbte frø, og du kan med fordel sortere dem efter, hvornår de forskellige skal sås. Det er et hyggeligt sorteringsarbejde, der i år resulterede i tre bunker med frøposer.

Der er dem, der skal sås i starten af marts, dem, der skal sås i april og endelig dem, der skal sås udendørs – selvfølgelig først i drivhuset, så de kan få ordentlig fat. Jeg har både frøformeret egne planter og købt nye ind.

Marts

Der er for alvor kommet gang i såningen i drivhuset, og de fleste planter er kommet godt fra start. Jeg påbegynder snart næste hold såning, og gensår også nogle enkelte af de frø, jeg såede først, bare for at være på den sikre side.

Med marts kommer jævndøgn, og pludselig er dagene længere end nætterne. Det er det tidspunkt på året, jeg ser allermest frem til. For nu begynder det at gå stærkt derude – og inde. De første frø er sået og spirer lystigt. Nogle frø, som fx dem af Gilia og Crepis, spirede allerede efter blot ét døgn.

I starten af marts var der nogle meget kolde dage, men jeg måtte alligevel lige en tur i mit drivhus. Der tændte jeg lyset derude, og det gav en smuk stemning. Se det i galleriet nedenfor.

Læs også: Forspiring trin for trin

April

29. april 2010

Mine Lathyrusser skal snart knibes, så alle topskud bliver fjernet. Det har jeg et rigtig godt trick til: Det er ufatteligt nemt at få alle topskud til at slå rødder ved at behandle dem som stiklinger. Så du kan på den måde nemt fordoble antallet af Lathyrusser i din have.

Jeg har i år måttet udnytte al disponibel plads, der var til rådighed i drivhuset. Til det har jeg lavet plantehylder, hvor jeg har sat mine bakker med små sommerblomsterspirer. Jeg har også gang i stiklinger af tomater.

Det er dog ikke alle sommerblomsterne, jeg har nået at få priklet om endnu. Men det kommer her hen over weekenden, tror jeg. De sommerblomster, jeg har fået priklet om, står nu og hygger sig på hylder, gulv og naturligvis på mit varmebord.

23. april 2010

Alle Lathyrus er spiret frem, og mine Ipomea har nærmest vokseværk. Selvom det har været en kold uge, er temperaturen i drivhuset oppe at runde de 20°. Jeg må dog beskytte alle planter om natten, da der stadig er for koldt. Det gør jeg dels med bobleplast og dels med fiberdug, og det er noget planterne sætter pris på.

Læs også: Forspir dine ærteblomster

12. april 2010

Nu er drivhuset fyldt op med alle de planter, der var sået indendørs, og flere af dem er endda allerede priklet om. Samtidig er de sidste frø, der kan sås på friland, sået. Så pladsen i mit trædrivhus er pludselig blevet meget trang.

7. april 2010

De fleste frøplanter vokser for fulde drøn. Jeg har sået over 100 ærteblomster af egen avl, og det bliver spændende at se farverne. Jeg er ret overbevist om, at de alle får lyse lilla nuancer. Drivhuset fik her i starten af april en ordentlig omgang hestemøg. Det er de tomater, der kommer til at stå derinde, helt vilde med.

Jeg har sat skyggegardiner op i drivhuset og sat de fleste planter ud på plantebordet, der naturligvis har undervarme. Skyggegardinerne er absolut nødvendige, da solens skarpe stråler nemt kan tage livet af de små sarte planter. I mit drivhus har jeg højt til loftet, så skyggegardinerne passer rigtig fint dertil. Faktisk er det bare en tynd fiberdug, som jeg har købt hos den lokale planteskole.

Maj

Nu begynder der så småt at blive mere plads i drivhuset, for de fleste sommerblomster er på vej ud i blomsterhaven, og tomaterne er sat i en blanding af kompost og hestemøg. Så nu bliver der igen plads derinde. Og når blomsterne rykker ud, kommer hyggen til gengæld ind i form af bord, stole og en masse hyggelige aftener med god mad og drikke.

Plantebordet bliver nu til en lille oase af blomster, og det bliver et sted, hvor jeg kan lave stiklinger. Jeg laver stiklinger af mange forskellige planter, men for tiden er det mest klematis, da raftehegnet gerne skal blive til ét storblomstrende hegn.

Vindruen har allerede sat en masse drueklaser, og i år vil jeg igen forsøge mig med vinfremstilling. Det bliver sikkert bedre end sidste år, hvor jeg for første gang forsøgte mig med det. Jeg har nemlig været på kursus i Dansk Vinavler Forening. Der har jeg været med til at starte tre druevine op og har løbende målt syre, sukker og sulfit, så det kan vel kun gå fremad i år.

Læs også: Spis vinbladene

Juni

Det lykkedes endelig at få plantet de fleste sommerblomster ud i blomsterhaven, så nu er der igen plads i drivhuset. Tomaterne er godt i gang, og der er allerede en del tomater på. Nu skal pladsen ryddes for planteformering og hygge: Café-stole og bord skal ud og på plads igen, for nu skal det handle om hygge og kreative tanker.

Mine tomater er i øvrigt også godt i gang, og jeg regner med at kunne høste inden for en uges tid. Ellers er drivhuset på standby resten af sæsonen, forstået på den måde at det nu kun handler om tomater og planteformering.

Juli

Tomaterne er nu rigtig kommet i gang i drivhuset, og vi har allerede smagt på de første afgrøder. Vi har i år købt fem sorter: Black Cherry, Miniblomme, Gourmet, Carprese og Santonio. Derudover er der et par selvsåede, hvoraf den ene er Sun Gold, hvis aromatiske duft slet ikke er til at tage fejl af.

August

Drivhuset er nu fuldstændig overtaget af tomatplanterne – og selvfølgelig også af min vin af sorten Schuyler. Jeg laver ikke længere stiklinger derude, men koncentrerer mig om høsten af tomaterne. Jeg spiser dog frokost og drikker kaffe derude hver eneste dag.

Læs også: Sådan dyrker du tomater med succes

September

Det stod igen i tomaternes tegn her i september, hvor vi skulle stå på tæer for at nå de af tomaterne, der var nået op under taget. Drivhuset er som en tropisk jungle her i september, og det er som at være på en lille ‘ekspedition’, når man kommer derind. Vindruerne hænger så fint under taget, og det tegner godt for mit kommende vinprojekt.

Oktober

Mine vindruer var blevet store, mørkeblå og søde, og jeg nåede lige akkurat at høste dem alle sammen, inden frosten kom. Det blev til 16½ kg vindruer, der nænsomt blev afstilket og blendet for til sidst at blive presset i et klæde med de bare hænder. Det var hårdt!

Da frosten kom dagen efter min vinhøst, var det slut med tomater for 2010. Vi havde henkogt rigtig mange tomater i år, men resterne måtte gå til. Vi kunne ikke følge med i år, selvom familie og venner fik deres andel.

November

I starten af november blev der ryddet op i drivhuset. Alle de gamle tomatplanter blev hevet op, og jorden gennemgravet. Til foråret bliver halvdelen af jorden smidt ud i blomsterhaven, og et nyt læs hestemøg trilles ind i drivhuset. For jeg er ret overbevist om, at den store tomathøst i år skyldtes al det hestemøg, vi lagde i drivhuset.

November kom også med den første sne, og der kom en masse af den. Vi målte snefaldet sidst i november til 45 cm. Det er jo helt vildt!

Læs også: Sådan undgår du, at sne og salt ødelægger din have

December

Så blev det december, og der er masser af sne i haven. I drivhuset er alt sat på standby, og jeg ser frem til næste år, hvor det især skal handle om farver, der passer ind i mine nye roser og klematisser. Så det bliver både til sommerblomster og stauder.

Se årets gang i mit drivhus i 2010 i galleriet nedenfor.

Læs også: Hverdagsting i luksusversion