Kom med indenfor i drivhuset i 2009

Februar

Det er stadig koldt derude, men potterne er alligevel kommet frem. Jeg håber på, at kolde nætter og frost kan tage livet af de grumme dræbersnegle, så vi forhåbentlig bliver fri for dem til sommer. Men det er måske at sætte for høje forhåbninger.
 
 

Marts

Det er nu blevet marts måned, og vi er så småt begyndt at starte drivhuset langsomt op. Drivhuset er godt nok et trist syn for tiden, fordi der ingen grønne planter eller liv er i det. Men det skal der laves om på!
 
Jeg har endelig fået en analog termostat, og den virker upåklageligt. Selvom vi har haft ned til -7°, har jeg formået at holde temperaturen oppe på mellem 5 og 7°. For ikke at spilde undervarmen har jeg lagt isolering i form af bobleplast i flere lag rundt om plantebordet. Det har virket rigtig godt, for der er allerede spirende sommerblomster på vej i nogle af bakkerne.
 
Jeg begyndte at så indendørs i februar, men min erfaring har vist, at man med de fleste sagtens kan vente til midt i marts, hvor der er solhverv, og der derfor er nok lys til, at planterne ikke bliver for ranglede. Det er nemlig ikke særlig sjovt at se sine små planter bukke under for det svage lys i starten af februar.
 
Derudover har jeg sørget for tilskudsvarme i form af et 150 W gulvvarme fra Devi til drivhuset. Så de små spirers rødder er nu sikret varme og masser af lys.
 
 
Her i marts måned har jeg også sat Trompetliljer til forspiring, og de er allerede dukket op af jorden. Jeg har gennem de sidste par år gemt yngleløg og har derfor fået flere og flere af disse enormt skønne og velduftende liljer.
 
Jeg har desværre ikke set noget til mine Dahliaer endnu. De er sat i potter til forspiring, men de skal nu nok komme. I år har jeg gang i et stort projekt med baghaven, der skal forvandles fra almindeligt staudevildnis til et blomsterflor bestående af sommerblomster, løg og stauder. Det bliver meget spændende at komme i gang med.
 
Forspiring, sæt i gang!
Jeg har været så heldig at få et ekstra værelse til overs i huset, som jeg har indrettet som et forspiringsrum. Her er indtil videre sået omkring 25 forskellige slags. Og for at sikre nok lys til de små spirer har jeg sat to 36 W grolys op i loftet, som fungerer som tilskudslys.
 
Med foråret kommer mere lys og mere varme. Og jeg har allerede åbnet op for vinduerne i drivhuset for første gang. Når temperaturen er over 20° derinde, åbner jeg vinduerne. Jeg tror endda, at weekenderne snart kan tilbringes i drivhuset.
 

April

Al den sol, der har været i april 2009, har en stor del af fortjenesten for, at tingene er gået så stærkt. Jeg har allerede priklet de første sommerblomster om, så de får plads til flere rødder og derfor bliver store og frodige.
 
Jeg fik i sidste del af påsken priklet om og sået nye sommerblomster. Det er jo ikke alle sommerblomster, der kan sås på én gang. Men det er nu også så hyggeligt at gå og nørde med.
 
Læs også: Dyrk krydderurter
 

Maj 

Det er nu blevet tid til at hærde og herefter plante spirerne ud i sommerbedene. Den 11. maj havde jeg allerede haft de fleste af sommerblomsterne til afhærdning, så de kan klare sig, når de bliver sat på friland.
 
Herefter skal drivhuset ordnes, så der bliver plads til et cafébord og to stole. De sidste tomater skal også plantes ud sammen med agurkeplanten. Desuden skal Susanne med det sorte øje også plantes ud i bedene i drivhuset, for den plante kan jeg slet ikke undvære i drivhuset.
 
Sidst i maj plantede jeg mine sommerblomster ud i krukker og i bedene i den nye blomsterhave. Det bliver spændende at se, hvordan samspillet mellem plantevalg, form og farver bliver. 
 
Hvis der bliver plads til overs i drivhuset, skal det bruges på flere tomater. Så jeg er allerede i gang med at lave flere, der skal ud i bedene. Der er intet bedre end hjemmedyrkede tomater.
 

Juni

De første sommerblomster har vist deres farver og former. Juni måned er altid vendepunktet i årets gang mht. sommerblomsterne: Fra frøene er sået, til de er spiret, til de er priklet, og til sidst når planterne sættes ud i bedene.
 

Juli

I år var jeg væk fra min have i hele juli måned, og det resulterede desværre i afblomstrede sommerblomster. Det var et skrækkeligt syn, der mødte mig. Jeg havde naivt nok troet, at jeg skulle hjem til et kæmpeblomsterflor.
 

August

Så nåede vi august, og med ét blev det sensommer. Men det betyder jo så også tomattid! Og hold da op, vi har kunnet høste massevis af tomater. Vi dyrker kun tomater i drivhuset i løbet af sommeren, fordi drivhuset er helliget til arbejdet med at forspire sommerblomsterne.
 
Min vindrueplante er nu også for alvor begyndt at vise sig fra sin bedre side. I år er der nemlig en masse saftige blå druer på planten. Den er en stikling, jeg selv har lavet, og den har nu groet fire år i drivhuset. Hvert år i marts måned klipper jeg den så langt tilbage, at den kun får lov at vokse med én meter pr. år.
 

Se årets gang i mit drivhus i 2009 i galleriet nedenfor.