Buksbom ramt af sygdom

Fra huset og ned mod køkkenhaven er der flere små stier. En af dem har en lav hæk af buksbom. Og sikke et syn, der mødte mig på den sidste tur: Stort set alle buksbom er ramt af svampesygdommen buksbomkvistdød, Cylindrocladium buxicola, der desværre nu er ret hyppig i Danmark. Under fugtige forhold, som fx som sommeren 2017 var, udvikles store mængder mycelium og sporer på bladenes underside, og de breder sig hurtigt fra plante til plante under gunstige forhold.

Se her, hvordan du pynter haven med buksbom!

Buksbom rammes ofte af sygdom: Erstat med japansk kristtorn

En anden svampesygdom, der kan ramme buksbom, er buksbomgrentørre, Volutella buxi. Den dukker op sidst på sommeren eller om efteråret og er ret almindelig i Danmark. Den trives mellem 5-25˚ under fugtige forhold og angriber normalt kun syge planter, som fx planter der allerede er angrebet af buksbomskimmel. Det er mine buksbom i sådan en grad, at deres dage er talte.

Se også: 5 søde idéer med kristtorn

Det er ret træls, for dels har de nået en vis størrelse, og dels har de været dyre at anskaffe. Øv. Men de skal væk, når vi kan komme i jorden igen. De bliver erstattet af japansk kristtorn, Ilex crenata, der ligner buksbom så meget, at det nærmest er umuligt at se forskel. Og Ilex får ikke de frygtelige svampesygdomme, som buksbom gør.

Læs også: 8 nyttige krukketips