Monsterplante på kommode
Stueplanter

Guide til din monstera (fingerphilodendron)

af Karoline Rysgaard Olesen. 28.08.2020
Foto: Anitta Behrendt.
Monstera deliciosa, også kaldet fingerphilodendron, er blevet en populær plante at have i sin stue. Den er både dekorativ og utrolig nem at passe. Her får du en guide til både pasning og formering af din monstera.

Hvis du ikke allerede har en monstera, så skynd dig at få fat i en! Ikke nok med at den er nem at passe - den kan med sine store, eventyrlige blade også hurtigt gøre et helt rum mere grønt.

Det er nemlig en utroligt dekorativ plante, der specielt er kendt for sine fingerlignende blade. På grund af netop disse blade går planten også under navnet fingerfilodendron. Monsteraplanten hører oprindeligt hjemme i den tropiske regnskov og har udviklet de fingerlignende blade for at beskytte sig selv mod kraftige regnskyl.

Pasning af monstera (fingerphilodendron)

På blot få uger kan din monstera vokse betragteligt, så inden du kaster dig hovedkulds ud i at købe en monsteraplante, bør du lige overveje, om det er en plante, du har plads til. Vil du til gengæld gerne fylde et hjørne ud og har pladsen, så er monsteraen det rigtige valg. Det ligner umiddelbart en plante, der kræver meget pasning, men den er faktisk utroligt nem. Læs med videre, når vi guider dig.

Monstera og lys

Lad være med at stille din monsteraplante i vindueskarmen. For det første vil det hurtigt knibe med pladsen, og for det andet tåler den ikke direkte sollys. Sæt i stedet din plante et sted med en masse indirekte lys. Din monsteraplante kan også tåle at stå i et værelse med begrænset naturligt lys.

Hvis du holder lidt øje med din monstera, vil du selv kunne fornemme, om den får for lidt eller for meget lys. Får den for meget direkte lys, vil bladene blive gule og blegede. Får den for lidt lys, vil den kun producere blade uden de karakteristiske huller i.

Vanding af monstera

Det lyder utroligt, men monsteraen har altså ikke brug for særligt meget vand trods dens oprindelse i regnskoven. Til gengæld vil den gerne nå at tørre ud mellem vandingerne.

Som tommelfingerregel skal planten vandes én gang om ugen. Vil du gøre det absolut bedste for din plante, er det dog bedre, at du mærker på jorden en gang imellem i stedet for at vande rutinemæssigt. Du kan tjekke, om planten skal vandes ved at stikke din fingerspids ned i jorden – hvis de øverste tre cm er tørre, er det tid til at vande.

Til gengæld er monstera glad for regnskovens høje luftfugtighed, som du kan efterligne ved at spraye den med vand fra en forstøver jævnligt.

Bind din monstera op

Monsteraplanten har som sagt konstant vokseværk og kan blive noget af en kleppert. Hvis det netop er dette, du ønsker og gerne vil hjælpe den lidt på vej, kan du med fordel gøde din plante en gang om måneden i sommerhalvåret.

I takt med at din plante vokser, vil den få brug for støtte. Monsteraplanten er nemlig en krybende plante, hvilket vil sige, at den vokser sidelæns fremfor opad. Du kan enten binde din plante til en snor i loftet, eller binde den forsigtigt op ad en mospind. Alternativt kan du binde de indre stængler sammen for at holde dem oprejst.

Må man klippe monsteraens luftrødder af?

Monsteraen slår ikke kun rødder under jorden, men sætter også luftrødder. Disse rødder kan blive ret lange, og mange vil typisk gribe til saksen. Prøv dog i stedet at lade din plante vokse op ad en mospind. Luftrødderne vil gerne have noget at kravle ind til og gribe fat om.

TIP: Hvis du vil booste din monsteras vækst, så prøv at sætte en luftrod i vand. Snart vil luftroden sætte flere rødder i vandet, og din plante vil sætte flere blade!

Formering af monstera

Er du bare helt vild med din monsteraplante og vil have flere, er der hjælp at hente. Du kan nemlig godt formere den. Dette kan gøres på to måder:

Formering ved deling

Denne formeringsmetode kræver en ret udviklet monstera, men er derefter forholdsvist let at have med at gøre.

  1. Tag din plante ud af potten, og nulr forsigtigt rødderne fri for jord.
  2. Hvis din plante er klar til at blive delt, vil du relativt nemt kunne skille rødderne ad. Når rødderne er fri fra hinanden, vil der ud fra hver klump kunne blive en ny monsteraplante.
  3. Plant de adskilte plantebidder enkeltvis, og sørg for at holde jorden godt fugtig de første uger.

Formering ved stiklinger

For at en stikling kan skabe nyt liv, skal den have en luftrod.

  1. Find det yderste af en stængel, og følg den ned til nærmeste led. Der skal gerne være 2-3 stængler med blade fra leddet og en antydning af en luftrod.
  2. Klip lige under led og luftrod.
  3. Plant hurtigt stiklingen i en potte med fugtig jord – både led og luftrod skal være under jorden. Alternativt kan du sætte stiklingen i vand.
  4. Vand eller spray den nye stikling, og plant den i en lukket beholder med høj luftfugtighed – det er meget vigtigt, at denne form for stikling er fugtig hele tiden, indtil den sætter rødder.
  5. Du kan enten købe en lukket beholder eller bare lukke planten inde i en plasticpose.
  6. Rødderne skal være ca. 4 cm lange, før du flytter stiklingen til en almindelig potte – dette tager ca. 3-8 uger.