Frugter & Bær

Beskæring og pleje af bærplanterne

af Susie Helsing Nielsen 7.09.2009
Foto: Jytte Brikner, Garden Picture Library, Scanpix og Istock
Sidst på sæsonen er det tid til at bærbuske og -planter skal trimmes og gødes. Se her, hvordan du sikrer næste års bærhøst

Når de fleste bær er ved at være høstet, bør du huske at beskære og gøde planterne. Alle bærplanter skal trimmes og have gødning, gerne i form af et lag kompost oven på jorden.

Beskær bærplanterne

Hindbær

De sommerbærende hindbær bærer frugt på toårsskuddene, så fik du ikke klippet de grene af, som du høstede på, skal du gøre det nu. Det vil give planterne energi til at udvikle dette års nye skud, så de kan bære godt til næste år. De efterårsbærende hindbær får bær på samme års skud, så alle stængler skal bare klippes helt væk efter høst.

Brombær

Brombær bærer også på toårsskuddene. Er din plante ved at være så stor, at den skal tæmmes, skal du fjerne de grene, der har båret bær i år, og bevare de nye skud.

Solbær

Solbær, stikkelsbær og ribs bærer mest på to- og treårsgrenene. For at få store bær og sundere buske, der ikke så nemt angribes af svampesygdomme, skal du fjerne de ældste grene, så buskene står tilbage med cirka otte friske unge grene. Det giver busken mulighed for hurtigt at tørre efter regn og dug, så svampene har svært ved at få fat. Gør det til en vane hvert år at fjerne de ældste grene, samtidig med at du høster eller umiddelbart efter.

Jordbær

Jordbærplanterne skal også holdes unge, men her skal der nye planter til. Hvis du ikke allerede har lavet nye planter af de gamle planters udløbere, skal du gøre det nu.

Lav nye planter hvert år, så du har en konstant udskiftning, men sørg for med jævne mellemrum at købe helt nye planter, som er kontrolleret for sygdomme. Jordbærplanter bærer bær i mange år, og det virker måske som spild at skifte dem ud jævnligt, men på den måde er du sikret et godt og sundt udbytte hvert år.

Efter tredje år falder udbyttet nemlig, og bærrene bliver mindre. Husk at plante i jord, hvor der ikke har stået jordbær i mindst et par år, medmindre du er flittig til at bruge kompost i køkkenhaven. Komposten gavner jorden, så jordbærrene kan tåle at stå samme sted år efter år.