Tilbehør

Syltning: Lækker limemarmelade

Det er ikke spor svært at tage sommerens sødme med sig ind i de mørke måneder. Vi giver dig skønne opskrifter og de bedste råd om syltning.
af Tekst og 7.08.2013 foto: Anita Lindberg

Limemarmelade - det skal du bruge til din syltning:
5 små glas

10 økologiske limefrugter
2 l vand
1½ kg sukker
Atamon

Få flere gode råd om syltning her

Syltning - sådan skal du gøre:
Vask limefrugterne, og riv skallen i smalle strimler med et juliennejern. Halver limefrugterne, skær al den hvide skal af, fjern eventuelle kerner, og pres saften ned i en skål. Put de halverede, pressede lime i en lille lukket stofpose. Hæld vand og limejuice i en lav gryde. Tilsæt limeskaller, og sørg for, at stofposen er dækket af væsken. Lad det trække natten over. Dette fjerner den bitre smag fra limeskallerne. Kog det hele i 2 timer, indtil skallerne er møre. Fjern posen, og tilsæt sukkeret. Kog det igen i 30-40 minutter under jævnlig omrøring, indtil det begynder at blive tykt. Hæld marmeladen på rengjorte atamonskyllede glas med tætsluttende låg.

Derfor stivner marmeladen
Det er frugtens indhold af pektin, der afgør, hvor stiv marmelade, syltetøj eller gelé bliver. Pektin er et kulhydrat, der findes i alle frugter. Når man koger frugten, blandes pektinen med saften, og det vil få frugtmassen til at stivne - men først, når marmeladen er blevet kold. Det kan være svært at afgøre præcist, hvor meget pektin man skal tilsætte marmeladen for at få den rigtige konsistens.

Der er stor forskel på, hvor meget pektin de enkelte frugter indeholder. Paradisæbler, ribs, solbær og stikkelsbær indeholder fx meget pektin. Pektinindholdet er højest, når frugten er lidt umoden. Grønne æbler indeholder fx rigtig meget pektin.

Frysning ødelægger en del af pektinen. Laver man marmelade af frosne bær, skal man derfor bruge lidt mere geleringsmiddel end ellers. De geleringsmidler, man kan købe, er lavet på basis af pektin, agar eller carrageenan. De to sidstnævnte er udvundet af rødalger.

En del af de geleringsmidler, der er på markedet, er også tilsat konserveringsmiddel. Der skal så ikke kommes atamon eller andet tilsætningsmiddel i det syltede. Tjek derfor indholdet, før du tilsætter konservering.